16 May 2012

Penat tetapi perlu diteruskan jua!

Bismillahirrahmanirrahim..

Mulakan dengan memuji yang selayaknya, Allah Maha Besar. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi akhir zaman, Rasulullah sollahualaihiwassalam. Semoga apa yang dicoretkan ini mendapat redhaNya.

Allah..PENAT!Penat membaca berita yang kadang-kadang tidak masuk akal. Penat mendengar dan melihat fitnah dilontarkan seperti ianya tiada apa yang perlu ditakuti. Penat memikirkan adakah aku proaktif atau reaktif dengan sesuatu isu? Penat melayan kerenah diri sendiri yang tidak mampu untuk membuat sesuatu, diam seribu bahasa. Apa ini cara yang Baginda sollahualaihiwassalam tinggalkan untuk umatnya? 


Benarlah hadis Baginda sollahualaiwassalam :-

Daripada Tsauban R.A berkata: Rasulullah sollahualaiwassalam bersabda:

'Hampir tiba suatu masa di mana bangsa-bangsa dan seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka"

maka salah seorang sahabat bertanya,"apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?'

Nabi sollahualaiwassalam menjawab, "bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir, dan Allah mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit wahan"

Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu wahai Rasulullah?"

Rasulullah sollahualaiwassalam menjawab, 
"CINTAKAN DUNIA DAN TAKUT MATI"

Keterangan

Memang umat benar apa yang disabdakan oleh Rasulullah sollahualaiwassalam Keadaan umat Islam menggambarkan kebenaran sabda Rasulullah sollahualaiwassalam

Umat Islam walaupun mereka mempunyai bilangan yang banyak, iaitu 1000 juta(1/5 penduduk dunia), tetapi mereka selalu dipersendakan dan menjadi alat permainan bangsa-bangsa lain. Mereka ditindas, diinjak-injak, disakiti, dibunuh, dan sebagainya. Bangsa-bangsa dari seluruh dunia walaupun berbeza-beza agama, mereka bersatu untuk melawan dan melumpuhkan kekuatan umat Islam.

Sebenarnya, segala kekalahan kaum Muslimin adalah berpunca dari dalam diri kaum Muslimin itu sendiri, iaitu dari penyakit 'wahan' yang merupakan penyakit campuran dari dua unsur yang selalu wujud dalam bentuk kembar dua, iaitu "cinta dunia" dan "takut mati". Kedua-dua penyakit in tidak dapat dipisahkan.

"Cinta dunia" bermakna tamak, rakus, bakhil untuk mendermakan harta di jalan Allah S.W.T. Manakala "takut mati" pula bermakna leka dengan kehidupan dunia dan tidak membuat persiapan untuk menghadapi negeri akhirat dan tidak ada perasaan untuk berkorban dengan diri dan jiwa dalam memperjuangkan agama Allah S.W.T. 

Kita berdoa agar Allah S.W.T menurunkan mushrahNya kepada kaum Muslimin dan memberikan kepada mereka kejayaan di dunia dan di akhirat.Tidak perlu menjenguk negara Eropah yang lain. Cukuplah segala "contoh teladan" dalam negara sendiri. 
Kuman di seberang lautan jelas kelihatan, gajah di hadapan tidak nampak. 

 

No comments: